Evo zašto se kaže da je Sokobanja fabrika vazduha.

fabrika-zdravlja-sokobanja

Ako želite da se odmorite od svakodnevne rutine i da bar na neko vreme pobegnete od
kompjutera, posla, velikog grada punog smoga, prepunog buke u saobraćaju , zagadjenog
vazduha onda Vam predlažemo mesto koje je bukvalno fabrika zdravlja.

A to je, SOKOBANJA.

sokobanja-centralni-park

Zašto se za Sokobanju kaže da je fabrika zdravlja?

Sokobanja je prva ekološka opština u Srbiji,proglašena deklaracijom 1992. i mesto sa najdužom
tradicijom razvoja banjskog turizma(čak 180 godina).

Svi znamo da su za zdrav život najbitnija 3 faktora:

VAZDUH ,VODA I ZEMLJA

U ovom tekstu ćemo se zadržati samo na vazduhu.

U 21.veku retko koja mesta mogu da se pohvale čistim vazduhom,ispravnom vodom i

nezagadjenom zemljom. Danas se dosta govori o zdravom životu. Nutricionisti govore o zdravoj
ishrani, fitnes treneri o značaju fiziških aktivnosti i kretanju. Lekari skreću pažnju na štetnost
poroka i loših navika,a novine su nam ove zime bile pune članaka o ekstremnoj zagadjenosti vazduha. Da li znate da je agencija za zaštitu životne sredine merenjem došla do podataka, da je
,recimo, grad Niš u pojedinim danima koji su iza nas, imao prosečnu vrednost čestica i teških
metala od 216-223 mikrograma(zavisno od merne stanice),a da taj broj ne bi smeo da prelazi 50
mikrograma po metru kubnom da bi se vazduh smatrao čistim? To svakako može biti okidač za
mnoge bolesti respiratornih puteva.

Zasto je u Sokobanji vazduh najbolji?

Zato sto je ovo mesto u kotlini,a okruženo je sa svih strana planinama. U okolini Sokobanje,u prečniku od 30 km nema fabričkih dimnjaka, pa samim tim ni prekomerne zagadjenosti vazduha ,vode, a ni zemljišta. Prisustvo pozitivnih i negativnih jona u vazduhu prepunom kiseonika kao i odsustvo jakih vetrova ima veoma povoljan uticaj na čovekov organizam,tako da banjski gosti vrlo brzo po dolasku osete neopisivu razliku izmedju velikog grada i ove fabrike vazduha koga proizvode obližnje planine ( Rtanj,Ozren,Devica,Bukovik). Zato i možemo da kažemo da je Sokobanja fabrika zdravlja . Zahvaljujući svežem vazduhu koji deluje kao opijum,banjski gosti mogu utonuti u svoj san i buditi se cvrkutom ptica,prepuštajuci se čarobnim zvucima prirode. Dobar san je razlog više da uživate u Sokobanji naročito u najvrelijim danima kada su noći sveže i veoma prijatne za spavanje zahvaljujući klimi zbog raznovrsne i veoma rasprostranjene šumske vegetacije. Premalo sna uzrokuje stres,dok nam zdrav prirodni san daje energiju neophodnu za normalno funkionisanje organizma.
jezero-na-ozrenu
Naravno, nije Sokobanja rezervisana samo za ljude sa zdravstvenim problemima. Ektremniju razonodu i zabavu u sportsko-rekreativnom smislu,banjski gosti mogu naći uz brdski biciklizam kao i treking koji se svake godine održava u Sokobanji zbog specifičnosti terena koje ovo mesto nudi.
park-sokobanja
Vaš odmor u Sokobanji, ovoj jedinstvenoj fabrici zdravlja mogu upotpuniti i vaučeri koji ljudi koriste iz godine u godinu sve više. S obzirom da je broj vaučera za subvencionisani odmor ograničen prikupite dokumenta na vreme i preuzmite svoj vaučer. Postupak pribavljanja vaučera je jednostavan ,zato iskoristite ga i uživajte u Sokobanjskoj prirodi.

Vaučeri za odmor

Informacije o preuzimanju vaučera za smeštaj možete videti u tekstu o vaučerima na našem sajtu . Takodje Vam stojimo na raspolaganju za informacije i putem telefona 063-18-75-123 Jelena Milisavljević. A, smeštaj u Sokobanji kome se često vraćaju gosti su Apartmani Milisavljević. Galeriju možete pogledati ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *