10 najboljih izletišta u Sokobanji za 1. maj

izletista-sokobanja
Ako ste se pitali gde možete najbolje da se provedete za Prvi maj i kuda da odete sa prijateljima za praznik rada, to je svakako Sokobanja. Sokobanja je atraktivna upravo zbog toga sto za svakog ima ponesto, od klasičnog roštiljanja u šumi bogatoj ozona, preko kulturno-istorijskih i rekreativnih planinskih obilazaka, pa do relaksacije u saunama ,slanim sobama i pećinama, bazenima sa termalnim vodama,kao i tradicionalnom koncertu na centralnom trgu. Praznik rada, Prvi maj, je u Srbiji poznat po tome da ga ljudi provode na najboljim i najlepšim izletištima, a zbog izuzetne prirode i planinskih predela koje decenijama unazad osvajaju ljude širom Evrope, po broju gostiju prednjači Sokobanja. Ukoliko želite odmor u prirodi, da okrenete neko prasence na ražanj i okupite svoje društvo i porodicu, onda pogledajte sledeće predloge koje svakako treba posetiti i proveriti zašto Sokobanja drži rekord po broju gostiju za ovaj praznik.

1. Lepterija

Najbliže izletište Sokobanji koje je udaljeno svega 2 km od Sokobanje je Lepterija, mesto koje ima veliki prostor za igru i poneki sadržaj za decu kao i stolove i stolice za obrok u prirodi. Nedaleko od Lepterije, na svega 5 minuta hoda je i restoran ''Pećina'' koji je prepun gostiju za Prvi maj. Do ovog izletišta možete doći i kolima, ali je svakako zanimljivije doći do njega šumskim putanjama i biti u direktnom kontaktu sa prirodom. Posebna zanimljivost ovog kraja je Bogorodica u steni.
lepterija

2. Sokograd

A kad dođete do Lepterije, ne možete da ne odete do Sokograda koji je od Lepterije udaljen još 1,5 km. Laganom šetnjom kroz šumu koja je prepuna pozitivnih i vedrih ljudi, brzo ćete doći do ovog kulturno- istorijskog spomenika, po kome je Sokobanja itekako prepoznatljiva. Istorija ovog grada će vas očarati, baš kao i priroda koja će vas odvesti do Sokograda.
sokograd

3. Popovica

Preko puta Sokograda nalazi se izletište zvano Popovica. Popovica ima divan pogled na Sokograd i kanjon reke Moravice kao i na prelepe pejzaže kojima obiluje Sokobanja. Udaljena je samo 4 km od Sokobanje. Do nje se stiže iz parka Banjica, pored hotela Moravica, prateći nekoliko označenih staza. Ukoliko ste ljubitelj fotografije i volite da se slikate nipošto nemojte propustiti ovo mesto!
izletiste-popovica

4. Vodopad Ripaljka

Najlepši spomenik prirode u Sokobanji i svakako jedan od najlepših u celoj Srbiji je vodopad Ripaljka. On se nalazi na planini Ozren na samo 5 km od Sokobanje. Ukoliko želite da popunite vaš foto album najlepšim detaljima iz prirode onda obavezno posetite vodopad Ripaljku. Voda pada sa visine od 11 metara i potpuno čaroban i relaksirajući efekat ima dejstvo kapljica vode koje vas povremeno kvase. Pored samog vodopada čeka vas drveni sto i stolice na kojima možete da uživate u prelepom pogledu. Inace, legenda kaže da je ovo mesto koje ispunjava želje, zato, obavezno zamislite želju ako dolazite do vodopada.

5. Očno

Omiljeno mesto Sokobanjčana za roštiljanje su Kalinovica i Očno. Do njih možete doći i kolima i pešice jer su udaljeni svega 5 km od Sokobanje. Izletište Očno je velika livada pored očne klinike. Najatraktivniji deo na tom izletištu je kamen ljubavi ,stena mističnog porekla, koji se nalazi na sredini livade. Legenda kaže da je tu Hajduk Veljko vodio ljubav sa Čučuk Stanom. Danas je to velika atrakcija za turiste koji su zaljubljeni zbog večnosti njihove ljubavi.

6. Kalinovica

Izletište Kalinovica je dobila naziv po izvoru pijaće vode izuzetnog kvaliteta. Ovo izletište je veoma pogodno za roštiljanje sa društvom i druženje sa svojom porodicom. Ima dosta drvenih stolova i stolica kao i teren za mali fudbal. Takodje ima i uredjen prostor za kampovanje, a posebno je interesantan zbog raznovrsnog lekovitog bilja.

7. Sesalačka pećina

Prema Knjaževcu, na 20 km od Sokobanje, nalazi se Sesalačka pećina, iznad sela Sesalac. Sesalačka pećina je osvetljena u dužini od 200 metara i ima 7 dvorana, a legenda kaže da je vekovima bila utočište hajducima. Jednim od sporednih hodnika dolazi se do podzemnog jezera. Ispred pećine nalazi se veći broj postavljenih stolova i klupica za roštiljanje, a iza pećine se nalazi i jezero.

8. Izvor reke Moravice

Ovo izletište je takodje pogodno za roštiljanje jer ima ogradjenih mesta za loženje vatre. U blizini izvora se nalazi lepo uredjen Gikin ribnjak sa zlatnom i kalifornijskom pastrmkom. Ribu možete kupiti i spremiti sami ili naručiti već spremljenu.

9. Bovansko jezero

Ako želite da budete u neposrednom kontaktu sa prirodom, a da budete pored vode, onda vam svakao preporučujemo Bovansko jezero. Ovo jezero ima uredjene plaže za kupače, a u ovom periodu je najinteresantnije za ribolov. Od ribljih vrsta, u ovom jezeru su zastupljeni som, smudj , šaran, klen, grgeč i mnoštvo bele ribe. Sokobanjsko ribolovačko društvo izlazi u susret ribolovcima, pa možete kupiti, pored godišnje, i dnevnu ribolovačku kartu i uživati u ovoj sportskoj disciplini i prelepoj prirodi.

10.Borići

Najbliže izletište,koje se nalazi u samoj Sokobanji su Borići. Nekada je to bilo jezero, po kome su se u čamcima vozile poznate ličnosti,a danas je tu četinarska šuma. 1953. godine, livada poznatija pod nazivom ''Kraljeva livada '' , nazvana po Kralju Petru Karadjordjeviću koji je dolazio tu na kraći odmor, počela je da se pošumljava. Pošto su ti borovi bili mali i gusto zasadjeni, mesto su prozvali Borići. Danas je to mesto gde roditelji često dovode decu zbog lekovitog faktora borovih iglica koje se otvaraju u proleće. Mališani uživaju u ponudi sadržaja za decu ispod četinara kao i u livadi odličnoj za igru loptom.
Zar postoji bolje mesto za Prvi maj od Sokobanje? Rezervišite smeštaj i provedite uskršnje i prvomajske praznike u Sokobanji. Preporuku za smeštaj možete pogledati ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *